Operatief herstel gescheurde meniscus

In de knie zit aan de binnen- en buitenzijde een meniscus. De meniscus is een soort stootkussen van kraakbeen tussen het boven- en onderbeen en vangt schokken op. Tevens zorgt de meniscus ervoor dat het kniegewricht soepel beweegt en geeft de knie stabiliteit. Het verbindt tevens de ronde bovenkant van de knie aan de platte onderzijde. Beschadigingen aan een meniscus komen veel voor. Een gescheurde meniscus kan plotseling ontstaan. Dit kan gebeuren tijdens het sporten, door een draaibeweging, een diepe hurkzit of een ongeval. Een kapotte meniscus kan ook geleidelijk ontstaan. Dit komt doordat de kwaliteit van een meniscus vermindert is en de meniscus brosser wordt.

Uw klachten bij een gescheurde meniscus kunnen zijn:

  • pijn en/of klikkend gevoel in uw knie, aan de kant van de scheur;
  • gezwollen knie door vochtophoping;
  • of uw knie zit ‘op slot’ en het lukt u niet meer om het been geheel te strekken.

Soms zijn de scheuren in een mensicus klein en stabiel. Als er geen pijnklachten zijn, is een behandeling niet noodzakelijk. Indien een gescheurde meniscus klachten veroorzaakt, is het nodig om de meniscus te opereren en gedeeltelijk te verwijderen. Of te hechten als de scheur zich in het goed doorbloede deel bevindt. Een meniscusscheur kan soms spontaan genezen als de scheur zich bevindt in het relatief goed doorbloede buitenste deel van de meniscus. Omdat het binnenste deel van de meniscus niet doorbloed is, kunnen meniscusscheuren in dit gedeelte niet genezen.

Voor een juiste diagnose kan eventueel een röntgenfoto gemaakt worden om andere oorzaken van uw klachten uit te sluiten. Soms is het mogelijk dat de diagnose nog niet geheel duidelijk is, een MRI-scan kan dan uitkomst bieden.

Wat gebeurt er bij een kijkoperatie aan de meniscus?

Een meniscus operatie wordt altijd via een kijkoperatie (arthroscopie) uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. Door 2 (soms 3) kleine incisies wordt de meniscusscheur gehecht of gedeeltelijk verwijderd. Het hechten van de meniscusscheur komt relatief weinig voor. Meestal moet een deel van de meniscus verwijderd worden. Dit heet een ‘partiële meniscectomie’. De orthopedisch chirurg haalt zo min mogelijk weefsel weg, zodat de meniscus zijn schok dempende werking zo goed mogelijk behoudt.
De kijkoperatie vindt plaats onder narcose of met een ruggenprik in dagbehandeling, u kunt dezelfde dag weer naar huis. Gedurende 5 dagen moet u prikjes zetten ter voorkoming van een trombosebeen.

Complicaties

Complicaties die op kunnen treden zijn onder andere de volgende: dikke knie, dik onderbeen, infectie, kuittrombose en vaatzenuwletsel.

Herstel na een kijkoperatie aan de meniscus

Na de kijkoperatie kunt u de knie belasten op geleide van de pijn en zwelling van de knie. Om uw knie met mate te belasten, is het raadzaam om na de operatie krukken te gebruiken. Volledige belasting is toegestaan indien dit mogelijk is. U krijgt van de orthopedisch chirurg of de fysiotherapeut instructies voor oefeningen met de knie. Om pijn en zwelling tegen te gaan, kunt u de knie koelen en het been hoog leggen.

Om de knie zit een drukverband, deze kan na enkele dagen worden verwijderd. Vanaf dat moment mag u de knie buigen en strekken. De knie en de operatiewondjes kunnen enige weken dik blijven. De zwelling verdwijnt vanzelf. Eventueel kunt u een coolpack gebruiken met een doek ertussen.

Zodra u de knie weer goed kunt buigen, mag u fietsen. Andere sporten kunnen meestal na ongeveer 6 weken weer hervat worden, mits uw knie niet meer gezwollen is en betrouwbaar aanvoelt. Autorijden mag als het verband is verwijderd en u zelf een goed en vertrouwd gevoel over uw knie heeft.

Twijfelt u aan de voortgang van uw herstel neem dan altijd contact op met uw specialist.

Prijzen behandeling gescheurde meniscus

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig. Voor meer informatie over deze behandeling, over QUOLE for men of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met één van onze assistentes via 040 – 22 22 370 of via email.

Specialisme: Orthopedie