Een gescheurde kruisband

Het kniegewricht bestaat uit 3 botdelen: het bovenbeen, onderbeen en de knieschijf. De uiteinden hiervan zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband die voorkomt dat het onderbeen naar voren schiet. Als deze scheurt kan QUOLE for men een voorste kruisband reconstructie uitvoeren.

De kruisband kan scheuren door belasting bij sporten of door een ongeluk en geneest niet vanzelf. Bij een gescheurde kruisband heeft u de volgende klachten:

  • een knappend geluid in uw knie, gevolgd door zwelling en pijn (vaak sport gerelateerd);
  • instabiliteit van uw knie bij strek- en draaibewegingen, onstabiel gevoel bij lopen en rennen of lopen over onregelmatig terrein, waarbij u de controle over de knie kwijt bent. Uw knie schiet dan weg;
  • beperking bij het strekken van uw knie.

Als u een zittend beroep heeft en een matige sportbeoefening dan is het niet altijd noodzakelijk om een gescheurde kruisband te vervangen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunt u een trainingstraject starten. Hierbij traint u de bovenbeenspieren en krijgt u coördinatie oefeningen. Zo optimaliseert u de stabiliteit van uw knie. Hierna kunt u dagelijkse bezigheden en lichte sportactiviteiten weer hervatten. Wanneer met fysiotherapie niet voldoende stabiliteit van uw knie bereikt wordt, kan alsnog een reconstructie worden voorgesteld.

Heeft u een actief beroep, beoefent u een (contact)sport of heeft u een knie belastend beroep dat bent u waarschijnlijk wel gebaat bij een reconstructie. Voor een duidelijke diagnose van het letsel wordt een goede anamnese en klinisch onderzoek vaak aangevuld met een MRI-scan.

Wat gebeurt er bij een voorste kruisband reconstructie?

De reconstructie van een voorste kruisband wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. Bij de reconstructie wordt gebruik gemaakt van uw lichaamseigen pezen ter vervanging van de gescheurde voorste kruisband. Deze pees kan afkomstig zijn van uw hamstring of de knieschijfpees (patellapees). Uw orthopedisch chirurg zal met u bespreken welke methode voor u het meest geschikt is.

Via een kleine incisie bij de knie worden de pezen met een speciale ‘stripper’ verwijderd. De pezen worden dubbelgevouwen om de nieuwe kruisband te vormen. Voor het terugplaatsen van de ‘nieuwe’ kruisband wordt middels een kijkoperatie de knie schoongemaakt. Een eventuele meniscusscheur of kraakbeenschade wordt mogelijk behandeld en resten van de gescheurde voorste kruisband worden verwijderd. Vervolgens worden er in uw onder- en bovenbeen boorkanalen gemaakt. Via deze openingen wordt de ‘nieuwe’ voorste kruisband naar binnen gebracht en vastgezet met een anker of schroef. Na het opspannen van de kruisband wordt deze met een oplosbare schroef gefixeerd aan het onderbeen. Na het fixeren worden uw wondjes verzorgd en verbonden. De operatie wordt uitgevoerd onder een ruggenprik of narcose.

Complicaties

Mogelijke complicaties zijn: dikke knie, dik onderbeen, infectie, trombose. Zeer uitzonderlijk ontstaat er recidief (herhaling) instabiliteit, uitbreken anker/schroef of zenuwletsel.

Herstel na de voorste kruisband reconstructie

Direct na de behandeling start u met de revalidatie. Tijdens uw opname zal een fysiotherapeut u adviseren over de toegestane belasting. Hij of zij u begeleiden met uw eerste oefeningen en instructies meegeven. Daarna zult u onder begeleiding van uw eigen fysiotherapeut de revalidatie starten. De eerste 2 tot 4 weken na de operatie moet u op krukken lopen. Oefenen van de spieren is ook noodzakelijk om stijfheid van de knie te voorkomen. De oefeningen worden steeds verder uitgebreid. Na ongeveer 6-9 maanden heeft u weer volledige stevigheid in uw knie en kunt u uw sportactiviteiten weer verantwoord hervatten. Indien uw knie dik is, kunt u een coolpack gebruiken met een doek ertussen.

Specifieke complicaties na een voorste kruisband reconstructie kunnen een doof gevoel naast het litteken (dit verdwijnt meestal na enige tijd) en stijfheid van de knie zijn. In sommige gevallen is een kijkoperatie nodig om littekenweefsel te verwijderen. Om trombose te voorkomen is het nodig om injecties met antistollingsmiddel te gebruiken. Het kan gebeuren dat er een bloeduitstorting ontstaat in de kuitregio. Twijfelt u aan de voortgang van uw herstel neem dan altijd contact op met uw specialist.

Prijzen behandeling gescheurde kruisband

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig. Voor meer informatie over deze behandeling, over QUOLE for men of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met één van onze assistentes via 040 – 22 22 370 of via email.

Specialisme: Orthopedie