Omkapselde holte bij een gewricht gevuld met geleiachtig vloeistof

Een ganglion is een goedaardige omkapselde holte (cyste) die gevuld is met een geleiachtige vloeistof. Het vormt zich meestal bij het pols-, vinger-, voet- of enkelgewricht. Een duidelijke oorzaak van een ganglion is zelden te vinden.

Een ganglion kan pijnklachten geven. Deze worden veroorzaakt door de druk die de zwelling uitoefent op aangrenzende spieren en pezen. Daarnaast is de bult vaak esthetisch niet gewenst.

Quole for men verhelpt minder mobiliteit door ganglion

De behandeling van een ganglion

Soms kan een ganglion vanzelf verdwijnen, maar wanneer er pijnklachten zijn, is het mogelijk om de holte leeg te zuigen en in te spuiten met een ontstekingsremmer. In bepaalde gevallen kan een operatie wenselijk zijn.Dit kunt u samen met de orthopeed bespreken. Het doel van de operatie is om het ganglion (de cyste) in zijn geheel te verwijderen. Dit betekent dat eventueel ook een deel van de peesschede of het gewrichtskapsel wordt verwijderd. Wees er wel alert op dat een ganglion terug kan keren!

Operatie van een ganglion

De operatie vindt plaats onder lokale of algehele verdoving, poliklinisch of in dagbehandeling op een operatiekamer. De operatie wordt bij QUOLE for men door een orthopedisch chirurg of plastisch chirurg uitgevoerd.

Complicaties

In zeldzame gevallen treedt er een complicatie op zoals een infectie, vaatzenuw letsel, dystrofie of recidief (herhaling).

Herstel na de operatie

Het herstel na het verwijderen is doorgaans vlot. Op geleide van de pijn kunt u eerst beginnen met onbelaste oefeningen en opvolgend belaste oefeningen, waarna u langzaam de dagelijkse activiteiten weer gaat hervatten. De hechtingen worden na ongeveer 10 dagen verwijderd. Indien het kapsel over de opening gehecht wordt, dient u onbelast te oefenen gedurende 4 weken. Daarna mag u de pols of vinger weer belasten eventueel op geleide van de pijn. De orthopeed zal u voorlichten over de oefeningen die u kunt uitvoeren.

Twijfelt u aan de voortgang van uw herstel neem dan altijd contact op met uw specialist.

Prijzen behandeling ganglion

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Voor meer informatie over deze behandeling, over QUOLE for men of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met één van onze assistentes via 040 – 22 22 370 of via email.

Specialisme: Orthopedie, Plastische chirurgie