Instabiele duim

Een skiduim is een beschadiging aan de onderste gewrichtsbanden aan de binnenkant van uw duim. Dit kan veroorzaakt worden door een ongeval of chronische overbelasting. De beschadiging kan leiden tot een pijnlijke instabiele duim. Bij een skiduim wordt onderscheid gemaakt in chronisch of acuut letsel. Acuut letsel is letsel ontstaan door een ongeluk, waarbij een grote kracht van binnenuit op de gewrichtsbanden komt. Het gevolg is een verrekte of gescheurde (volledig of gedeeltelijk) gewrichtsband. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een skiër die valt met zijn stokken of een sporter die de bal tegen zijn gestrekte duim krijgt is een goed voorbeeld van acuut letsel. Bij acuut letsel is het ook mogelijk dat dit gepaard gaat met een botbreuk.

Chronisch letsel treedt vaak op bij een herhaalde belasting (rek) van de gewrichtsbanden. Dit kan leiden tot een slijtage van het gewricht met instabiliteit en functiebeperking tot gevolg.

Quole for men voor al uw polsklachten. zoals instabiele duim skiduim

De behandeling bij een skiduim

Niet operatieve behandeling van een skiduim wordt toegepast bij een opgerekte of gedeeltelijk gescheurde gewrichtsband. Immobilisatie van het gewricht door het aanmeten van een (gips) spalk gedurende minimaal 4-6 weken zorgt ervoor dat het gewricht wordt ontzien, zodat het kans krijgt om te herstellen.

Operatie skiduim

Een operatieve behandeling van een skiduim gebeurt bij een volledig gescheurde gewrichtsband en/of de aanwezigheid van een botfractuur. Tijdens deze operatie wordt de gescheurde band terug vastgezet aan het bot met hechtingen en/of ankers, ondersteund middels overbruggende, tijdelijke staaldraad. Eventuele botfragmenten worden verwijderd.

De operatie vindt plaats onder regionale verdoving, in dagbehandeling. Een skiduim wordt bij QUOLE for men in de meeste gevallen door een orthopedisch chirurg uitgevoerd, gespecialiseerd in hand- en polschirurgie.

Complicaties

In zeldzame gevallen treedt er een complicatie op, zoals een infectie, vaatzenuwletsel, dystrofie, recidief (herhaling) en bandinsufficiëntie.

Herstel na de operatie aan een skiduim

Na de operatie krijgt u voor 4-6 weken een gipsspalk aangemeten. Hierna krijgt u een afneembare spalk aangemeten. Deze dient u nog minimaal 2 weken te dragen. Ook bij niet operatieve ingrepen krijgt u deze spalk aangemeten. Vervolgens kan er onbelast geoefend worden in warm water om de beweeglijkheid op gang te helpen en de stijfheid te verminderen. Indien dit goed op gang is, kan met krachtoefeningen gestart worden. Dit alles kan ook onder begeleiding van een handfysiotherapeut. Contactsport kan alleen bij een goede en krachtige functie hervat worden.

Twijfelt u aan de voortgang van uw herstel neem dan altijd contact op met uw specialist.

Prijzen behandeling skiduim

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Voor meer informatie over deze behandeling, over QUOLE for men of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met één van onze assistentes via 040 – 22 22 370 of via email.

 

Specialisme: Orthopedie